Tema-kryssningar

Tema-kryssningar

Att åka på kryssning är i sig självt något helt underbart. Det finns en sorts frihet ute till havs som inte går att hitta någon annanstans. Du kommer till olika destinationer och kan upptäcka flera av världens olika sevärdheter på en enda biljett. Samtidigt kan du slappna av på kryssningsfartyget och njuta av samma lyx och bekvämlighet som vi har blivit vana vid på semesterorternas ståtliga hotell. Kryssningsfartygen har blivit små egna flytande samhällen som tar dig över världshaven. Ombord på skeppen finns allt du någonsin kan tänkas behöva på din semester – det är bara att slappna av och låta besättning ta hand om dig! Eftersom det har blivit så populärt att åka på just kryssning, så har en mängd olika företag vuxit fram som konkurrerar genom att bygga allt större och lyxigare fartyg för att locka passagerarna. Men företagen kan även konkurrera på andra sätt, nämligen genom att anordna speciella kryssningar med olika teman – temakryssningar! Och i den här artikeln ska vi kika närmare på just sådana kryssningar.

Teman skapar identitet

Med ett bra tema kan din kryssning tas till en ny nivå. Temat skapar nämligen identitet åt kryssningen och urskiljer den från alla andra. Temat ger dessutom en inriktning som lockar vissa typer av människor och du får alltså möjlighet att träffa andra likasinnade personer och vidga ditt kontaktnät. Nu när det har blivit så populärt att åka på kryssning, så har kryssningsbranschen nämligen drabbats av ett litet problem. Att åka på kryssning känns inte särskilt unikt – det har tappat sin själ och blivit lite opersonligt. Och i dagens samhälle är det ovanligt viktigt att sticka ut och markera sin identitet på alla tänkbara sätt, inte bara genom klädval eller musikstil, utan även genom sitt val av semester. Om kryssningarna känns opersonliga så riskerar de alltså att förlora ett stort antal potentiella passagerare. Men tack vare  tema-kryssningar kan de lösa det här problemet och återigen ge folk möjligheten att låta kryssningen bli ett uttryck för identitet!

Olika tema-kryssningar

Olika tema-kryssningar
Olika tema-kryssningar

Det finns egentligen ingen gräns för vilka olika tema-kryssningar som är möjliga – endast företagens fantasi sätter sådana gränser. Varför inte satsa på vegan-kryssningar, pirat-kryssningar eller fotbolls-kryssningar? Varje tema ger nya möjligheter. Det finns dock en del teman som är mer etablerade än andra; vem har till exempel inte hört talas om partykryssningar? Partykryssningar samlar festsugna ungdomar från världens alla hörn på stora båtar. Här flödar alkoholen samtidigt som kryssningarna erbjuder bad och olika aktiviteter. Det ska dock nämnas att just partykryssningar har fått en hel del kritik på senare år just för att de har en tendens att bli lite överdrivet dräggiga. Party är skoj inom rimliga proportioner, men när folk däckar, spyr, slåss eller blir ofredade så är det inte lika roligt längre.

Vill man ha ett lugnare alternativ så finns speciella författar- och litteraturkryssningar som enkom satsar på att locka författare och litteraturintresserade. Vill du ha en lugn kryssning fylld av mysiga lässtunder, samtidigt som du träffar andra litteraturvänner, så är det här temat givet för dig. Det blir garanterat avkopplande och intellektuellt stimulerande. Men söker du varken efter fest eller lässtund så finns det andra alternativ. Mitt tips är att du helt enkelt söker på ditt intresse tillsammans med ordet kryssning och ser vad du hittar!

Relaterade inlägg