Mer om att kryssa i karibien

Mer om att kryssa i karibien

Det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader och paraplydrinkar i solen när den svenska vinterkylan smugit sig på, men framförallt i början på året då alla de olika ljusa högtiderna är slut, det är oändligt kallt, slaskigt och det är mörkt.  Svenska vintern känns för många människor några månader för lång och vad kan då vara bättre än en resa till solen? Förut ansåg många att en kryssning var för pensionärer, men även unga människor och barnfamiljer hakar numera på trenden med kryssningar.

Just att kryssa till karibien med sina kritvita stränder och sin spännande mat har blivit alltmer populärt och det finns otaliga resebyråer som är helt specialiserade på dessa kryssningar. På fartygen, som är bland de största i världen, finns allt du kan önska dig med alltifrån spa avdelningar, barer, diverse shower, biosalonger och barn och ungdomsklubbar.

Bara att vara på fartyget är en semester i sig, men det slutar inte där. Under resans gång finns såklart en mängd med härligt färgglada städer att besöka och att stanna i.

Vad är karibien?

Östra karibien

Östra karibien består av Puerto Rico, American virgin islands, British virgin islands, St Marteen, Bahamas och Turks&Caicos öarna. Officiellt tillhör de två sistnämnda platserna inte östra karibien men de brukar mer ofta än inte besökas under alla östra karibien kryssningar. De allra flesta rederierna äger också öar och privata stränder längs vägen där man även kan stanna vid.

För en kryssning på östra karibien behöver man oftast utgå från Fort Lauderdale eller Miami, båda är lätta att ta sig till från Sverige och från Stockholm tar det ungefär 10 timmar på flygplanet till båda destinationerna.

flyga till det

Klimatet är jämnt under året med härliga temperaturer och solsken, men orkansäsongen under juni-november kan såklart förstöra semesterplanerna.

Västra karibien

Ska man istället kryssa i västra karibien hamnar man på öarna söder om Florida, dessa är exotiska Cayman Islands, Jamaica, Belize, Honduras och den mexikanska Yucatan regionen. Historia och snorkling är i absolut högsta klass på västra karibien och då vädret är relativt jämnt året om förutom orkansäsongen som är under samma period som på östra karibien är det ett populärt kryssnings resmål. April och maj kan räknas som något av en lågsäsong här då många av kryssningarna tar en paus.

Södra karibien

Sist men absolut inte minst så har vi kryssningarna i södra karibien, resan hit tar dig till västindien och stjärnklara nätter på havet.

Bilden många av oss har av en paradisstrand är de kritvita stränderna och det turkosa havet är typiskt på västindien och återigen är vädret sommar perfekt året om, förutom under orkansäsongen.

St Lucia, Grenada och Panamakanalen är klassiska resmål när man befinner sig på en kryssning i västindien. En kryssning i södra karibien är oftast mellan 10-21 dagar lång men det finns såklart både kortare och längre.

En kryssning i karibien är soldränkt och spektakulärt och oavsett vart i karibien man vill åka till så kan man lita på att det blir en alldeles oförglömlig resa i ett härligt paradis.

Relaterade inlägg