Kryssningar på film och TV

Kryssningar på film och TV

Visst är det något med filmer som utspelar sig på en sluten plats, en plats där samtliga personer befinner sig på en begränsad yta som de inte kan komma ifrån – som till exempel på ett kryssningsfartyg. På grund av dess spännande historia och nästintill klaustrofobiska isolering adderar kryssningsfartyg både spänning och drama på film och TV. I den här artikeln diskuterar vi diverse kryssningsfilmer för alla smaker – vare sig du är sugen på glamour, katastrof, historia, drama eller skräck.

Herrar föredrar blondiner – klassisk glamour

Denna älskade Marilyn Monroe-klassiker från 50-talet utspelar sig på ett kryssningsfartyg på väg från USA till Europa. Handlingen går ut på att Lorelei (Marilyn Monroe) och Dorothy (Jane Russell) ger sig av mot Paris i jakten på ”den rätte” efter att Loreleis bröllop med en rik miljonär blivit inställt av hennes fästmans far. Tanken var att smekmånaden skulle avnjutas i Europa, och därför bestämmer sig väninnorna för att själva åka iväg på resan. Vad de inte vet om är att de är förföljda av en detektiv som har till uppgift att ta reda på om Lorelei egentligen är en sol-och-vårande bedragerska. De två kvinnorna måste slå sina huvuden ihop och försöka ta sig ur denna knipa. Hela filmen andas lyx och flärd och är perfekt för den som vill uppleva den där glamorösa kryssningskänslan.

Titanic – en riktig historia

Kanske världens mest kända film som dessutom utspelar sig på ett fartyg? Titanic är den riktiga historien om hur R.M.S Titanic, det osänkbara fartyget, förliste på sin jungfruresa i iskalla Atlanten för ungefär 100 år sedan. Trots denna tragedi är filmen Titanic från 1997 en kärleksfilm om kanske ett av världens mest älskade fiktiva kärlekspar: Rose (Kate Winslet) och Jack (Leonardo DiCaprio). I princip hela filmen utspelar sig ombord på fartyget.

Titanic – en riktig historia
Titanic – en riktig historia

Vid inspelningen var Titanic den absolut dyraste filmen någonsin som spelats in, och som tur var blev den en riktig kassasuccé som fram till 2010 hade rekord i intäkter bland alla världens filmer. 2012, på hundraårsdagen av riktiga Titanics förlisning, konverterades Titanic till 3D-film och hade nypremiär.

Rederiet – svenskt 90-talet

Vi får heller inte glömma den gamla svenska 90-tals-klassikern Rederiet! Kärlek och drama i överflöd. Vill du uppleva lite nostalgiskt svenskt 90-tal kan du numera gå in på SVT-play och njuta av över 300 avsnitt ombord på M/S Freja. Lite trivia om fartyget som figurerade som M/S Freja, M/S Sea Diamond, senare Birka Princess. Fartyget byggdes i Finland på 80-talet och hade sin jungfruresa i april 1986. År 2006 såldes hon och avseglade mot Medelhavet där hon gick ett tragiskt öde till möte. Endast ett år senare, utanför ögruppen Santorini i Grekland, började hon ta in vatten och förliste med 1167 passagerare och nästan 400 besättningsmedlemmar ombord.  Avslutningsvis ska vi nämna en nykomling att se fram emot! Rykten säger att Mats Strandbergs klaustrofobiska skräckroman, Färjan, från 2015 snart kommer att jobba sin väg upp till den vita duken. För dig som ännu inte läst boken kan vi avslöja, utan att spoila någonting, att detta är en riktigt ruskig historia om det ganska så avdankade fartyget Baltic Charisma som en tillsynes vanlig kryssningsnatt går ett fruktansvärt blodigt öde till mötes …

Relaterade inlägg