Kryssningar i Medelhavet

Kryssningar i Medelhavet

Ett av de mest populära haven att åka på kryssning i är Medelhavet. Kanske är det inte så konstigt med tanke på det varma klimatet, de magiska öarna, de spännande städerna och den vackra naturen. Du får uppleva alla Europas guldkorn samtidigt som du har möjlighet att tillbringa nätter och dagar ute till havs i bekväma hytter med all typ av underhållning man kan önska sig. Det finns både lyxiga kryssningar och kryssningar i budgetklasserna att välja på. Dessutom finns det inriktningar på kryssningarna för alla typer av målgrupper, såsom par, singlar, barnfamiljer och pensionärer.

Budget eller lyx

Nästan alla rederier har kryssningsfartyg som gör rutter i Medelhavet och därför finns det en hel del olika alternativ att välja på. Det finns både mindre och större fartyg i alla olika prisklasser som gör olika typer av rutter. Priserna skiljer sig bland annat beroende på rederi, fartyg, hytt, rutt och säsong. Vad man kan tänka på när man väljer vilket fartyg man åka med är: desto större fartyg, desto mer att göra ombord i form av underhållning, restauranger och aktiviteter. Vill man ha en resa mer inriktad på avkoppling och lugn kan det vara en god idé att välja ett mindre fartyg. Dock brukar alla fartyg erbjuda olika typer av sviter som i många fall har privata områden ombord vilka är tillgängliga endast för svitgästerna.

Några av de mest populära rederierna bland svenskarna är Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Celebrity Cruises, Royal Caribbean och MSC Cruises. Svenska turistbyråer som Ving, TUI och Apollo erbjuder alla olika typer av medelhavskryssningar och är enkla att boka hela paketet genom: kryssning, flyg samt hotellövernattning på avreseorten.

Östra eller västra medelhavet

Östra eller västra medelhavet
Östra eller västra medelhavet

Det är vanligt att kryssningarna är inriktade på ett särskilt område i Medelhavet, vanligtvis det östra eller det västra området. Vilket du ska välja beror på vilka länder du är sugen på att besöka, och såklart vad du vill få ut av din kryssning – är det sol, bad och strand eller historia, kultur och sevärdheter? Kryssningar i östra medelhavet innefattar Turkiet, Grekland, Kroatien, Montenegro och det Adriatiska havet vid Italien. Ibland ingår även Cypern, Egypten och Israel i dessa rutter. Venedig, Aten och Istanbul brukar vara huvudhamnarna för dessa kryssningar och är därmed utgångsdestinationer för rutterna som brukar vara i 6–20 nätter. Olika kryssningar har olika inriktningar och brukar antingen vara historia och kultur eller sol och bad. Sommaren är höjdpunkten för dessa kryssningar, men vill man få tag på lite billigare biljetter är vinter och höst bra alternativ. Det västra medelhavet innefattar länder som Frankrike, Spanien och Italien. Vanligtvis stannar fartygen även till i Portugal, Tunisien och Marocko. Ofta utgår rutterna från Barcelona, Marseille, Rom, Genua eller Palermo, men det finns även de som utgår och avslutar i Storbritannien, från Harwich, Southhampton eller Dover. Turerna på det västra medelhavet är ofta aningen kortare jämfört med de östra kryssningarna, och brukar vara mellan 7 och 12 nätter. Det finns även kortare turer för den som bara vill vara borta en weekend. Vår, sommar och höst är de mest populära säsongerna för kryssningarna på det västra medelhavet, och precis som med det östra så är sommarmånaderna absolut populärast. Under vinterhalvåret brukar rutterna ha fokus på mer söderliggande destinationer som Nordafrika, samt även sydligare platser utanför Medelhavet såsom Kanarieöarna.

Relaterade inlägg