Kryssning i Östersjön

Kryssning i Östersjön

Att åka på kryssning behöver inte betyda att kryssa på Medelhavet eller en jorden-runt resa med lyxfartyg. Östersjön bjuder på många pärlor. Med nio länder med kust mot detta hav – Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland och Polen – finns mycket att upptäcka. Fler och fler turister, både inhemska och utländska, har fått upp ögonen för vårt nordiska innanhav. Många av de stora internationella rederierna har numera rutter till hamnarna i och kring Östersjön. År 2018 gästades till exempels Stockholms hamn av över 600 000 kryssningspassagerare.

Baltikum

Baltikum, det vill säga Estland, Lettland och Litauen, är ett område som i och med de nya öppna gränserna lockar till sig turister i allt större skara. Tallinn är den historiska Hansastaden och huvudstaden i Estland, med välbevarade medeltida byggnader och charm. Gamla stan är Europas bäst bevarade medeltida stad och står på Unescos världsarvslista. Riga i Lettland var en gång Östersjöns rikaste stad. Ännu kan man hitta arkeologiska fynd från både vikingar och Hansatiden. Riga har av tidningen US Today utnämnts till Europas mest attraktiva stad för sin skönhet, lättillgängliga läge och fördelaktiga prisbild. Till Tallinn och Riga reser man enkelt och billigt med kryssningsfartyg från till exempel Stockholm eller Helsingfors. Ombord finns billig shopping, underhållning för stora och små och ett uppdukat buffébord från hela Norden. En del väljer en weekendkryssning med övernattning ombord på fartyget, andra väljer att stanna ett par dagar på någon av städernas prisvärda hotell. En 2-dagars kryssning till Tallinn eller Riga kostar från 500 kronor/hytt och uppåt.

Finland

Finland
Finland

Till Helsingfors, Åbo och Åland kryssar man enkelt ifrån Stockholmstrakten. Många är de svenskar som någon gång per år åker till vårt östra grannland för avkoppling. Utbudet är alltifrån en snabb dagstur, där man äter gott och kopplar shoppar, till ett par dagars resa med övernattning ombord och några timmar i land. Helsingfors är en vacker och lugn stad med flera sevärdheter. Sveaborg, precis vid inloppet till staden, är en av världens största sjöfästningar. Den byggdes 1748 då Finland var en del av Sverige. Uspenskijkatedralen, den rysk-ortodoxa kyrkan mitt i staden, är med sina lökkupoler ett landmärke och minner om tiden då Finland gick under ryskt styre. En 23-timmars kryssning till Helsingfors kostar några hundralappar/person. Ofta har rederierna olika erbjudanden och kombinationspriser där frukost eller middagsbuffé ingår.

Ryssland och Tyskland

Under en till två veckor lång kryssning har man möjlighet att besöka östra och södra Östersjön. Förutom Stockholm, Helsingfors och Baltikum, lägger kryssningsfartyg till vid St Petersburg och norra Tyskland. St Petersburg erbjuder en mängd ståtliga och historiska byggnader. Det kejserliga Katarinapalatset från 1721 med bärnstensrummet är ett under av hantverksskicklighet. I konstmuseet Erimitaget visas bland annat verk av Leonardo da Vinci. I St Petersburg kan man verkligen uppleva historiens vingslag, från både tsartiden och Sovjetunionen. I Tyskland anländer fartyget nära den medeltida staden Rostock, vilken var en av de viktigaste Hansastäderna. Här lever ännu en medeltidskänsla med kullerstensgator och livliga marknader, liksom havsbad och djurpark. Man kan också besöka Stasis gamla fängelse, som numera är museum. Vissa kryssningar går att kombinera med en tur till Köpenhamn, eller vidare avfärd till norska Hurtigruten. En 11-dagars kryssning till östra Östersjön från Köpenhamn kostar mellan 15 000 kr och 60 000 kronor per person.

Relaterade inlägg