Hurtigruten, bland fjordar och fjäll

Hurtigruten, bland fjordar och fjäll

Ända sedan 1893 har Hurtigruten åkt längs den norska kusten. Här kombineras natur och fantastiska miljöer med avkoppling, bekvämlighet och god mat. Med sina höga fjäll och djupa fjordar är Hurtigruten en av världens mest ikoniska resor, omtalad och mytomspunnen så som andra klassiska resrutter som Orientexpressen eller Route 66. Istället för överdådig lyx, glittrande underhållning och tropiska palmer, som många kanske förknippar med kryssningsresor, ligger fokus på den dramatiska norska naturen, spännande expeditioner och lokal färsk mat. Målet är att komma nära den norska naturen och kulturen. Enligt reseguiden Lonely Planet anses Hurtigruten vara världens vackraste sjöresa.

Historia och bakgrund

Under 1800-talet saknade Norge helt vägförbindelse mellan de nordliga fylkerna och resten av landet. Det enda alternativet för transport var över havet via båt. Kapten Richard With lade fram en idé om en effektiv transportlinje för både persontransport och gods/postsändningar mellan Hammerfest och Trondheim, vilken han tillslut fick igenom tillsammans med ett bidrag från staten. 1893 den 2 juli var det dags för premiärturen! Under befäl av kapten Richard With, med hjälp av anteckningar av lotsen Anders Holte, kastade det första skeppet D/S Vesteraalen loss från Trondheim. Klockan 4 på morgonen den 5 juli nådde skeppet Hammerfest efter att ha seglat i 67 timmar. Dagens fartyg kör idag samma rutt ungefär två timmar snabbare.

Se hela kusten i dagsljus

Se hela kusten i dagsljus
Se hela kusten i dagsljus

Under årens lopp utökades rutten och antalet hamnar. Idag utgår den klassiska rutten från Bergen i söder och går sedan hela vägen upp till Kirkenes i norr. På tolv dagar färdas resenärerna upp till Kirkenes och tillbaka ner till Bergen, vilket landar på 34 hamnar och 2 500 sjömil. Den stora fördelen med att åka fram och tillbaka längs kusten är att de platser som fartyget passerat nattetid kan upptäckas i dagsljus på hemvägen och vice versa.   Ombord på båten serveras en högklassig mat lagad på färska lokala råvaror. Matkonceptet heter Norway’s Coastal Kitchen och menyn ändras varje dag.

En naturupplevelse i världsklass

22 stycken av de 34 hamnarna är belägna norr om polcirkeln och vare sig du gör din resa på sommaren, vintern, våren eller hösten finns fantastiska naturupplevelser att se. Under sommaren kan du få skåda den vilsamma midnattssolen, och har du tur får du som vinterresenär uppleva ett magiskt gnistrande norrsken. Våren erbjuder nytt liv på kusten med återvändande flyttfåglar och dessutom festligheter ombord i form av bland annat den norska nationaldagen. Slutligen bjuder hösten på spektakulära färgskalor, frisk och klar luft och isblå himmel.  Är du mer äventyrslysten av dig så finns det förutom själva kryssningen även spännande utflykter att göra längs rutten, både till sjöss och på land. På resan norrut finns möjlighet att följa med expeditionsteamet ombord på kajakpaddling på Nidelven i Trondheim, ta en tur till glaciären Svartisen, åka på hundspannskörning, köra skotersafari, ta en älvbåt till den ryska gränsen, följa med på kungskrabbsexpedition i Kirkenes eller träffa vikingar i Lofoten. På resan tillbaka söderut kan du få gå på midnattskonsert, vandra i Hammerfest, äta frukost på Nordkap, åka på arktiskt midnattsäventyr i Tromsö, besöka Vegaöarna eller gå ned i Marmorgrottan i Bergtatt.

Hurtigruten är helt enkelt en kryssning i världsklass!

Relaterade inlägg