Gotland

Gotland

Vad tänker ni på om jag säger vackra öar? Vilket är den första ön som kommer upp? Många av er skulle säkert säga öar som Maldiverna, Seychellerna, Bora Bora, Bali eller liknande. Men nu ska vi inte förglömma vad Sverige har att erbjuda och då så klart Gotland, som är en otroligt fin ö som är värt ett besök under sommarmånaderna. Det är onekligen en turist ö och en ö som kommer till liv i och med att våren anländer och som går dvala när hösten gör antåg. Men har ni möjlighet eller har aldrig besökt denna vackra ö, då rekommenderar jag varmt att ni gör så. Ta med er familjen och bilen, ta färjan över från Nynäshamn eller Västervik och åk runt på ön under några dagar. Besök Fårö i norr och beskåda raukarna där samt åkt så långt söderut ni kan komma, till Hoborgsgubben, den kändaste rauken på ön samt besök Gotlands sydligaste fyr, Hoborgsfyren.

Saker att göra

När ni ändå befinner er nere på den södra delen av ön, passa då på att besöka några platser under resans gång så som Kettelvik Stenmuseum som inte ligger alls för långt bort från Hoburgen. Här kan ni beskåda stenhuggares verk från förr och se deras otroliga skicklighet att arbeta i sten. Här nere hittar ni också Kattlunds gård, nu anordnad som ett museum som ger er en inblick i hur det såg ut på ön och gårdarna här under medeltiden. Bägge dessa museer är utmärkta platser för den som vill lära sig lite mer om svensk historia. Passerar ni förbi Hamra, se då till att ni stannar till vid kyrkan på orten om ni vill ta en närmare titt på en byggnad som är över 700 år gammal, då kyrkan byggdes på 1300-talet.

Reser ni med barnen då är ett stopp vid Kneippbyn ett måste, eller kanske inte ett stopp utan istället avsätta en hel dag och att spendera här vid denna populära vatten- och sommarland. Här hittar ni även hemmet till allas våran Pippi Långstrump, Villa Villekulla vilket är ett hus som byggdes så tidigt som 1902. Fram tills på 70-talet fanns huset beläget på militärområdet tillhörande det gamla P18 regementet, som sedan flyttades hit till Kneippbyn.

Saker att göra
Saker att göra

Efter detta bör ni sedan bege er norr om Visby för att besöka Lummelunda grottan, som också är ett måste om ni besöker Gotland. Det är en otrolig upplevelse, speciellt för barnen. Efter detta så är det Visby som gäller där ni bör spendera ett par dagar och bara gå runt och ta en närmare titt på allt vad staden har att erbjuda, däribland ringmuren, Visby Hamn, domkyrkan från år 1225 samt kanske besöka området Kliten som en gång i tiden var Visbys fattigmanskvarter.

Är ni ute efter lite nöjen, varför inte passa på att besöka Visby go-cart, där hela familjen kan ha lite kul. Sen om eftermiddagen och kvällen kan ni besöka någon av den mängd restauranger och pubar som finns runt om i stan där Stora torget är att rekommendera.

Relaterade inlägg