Första kryssningen någonsin

Första kryssningen någonsin

Kryssningsfartyg har funnits så långt tillbaka som på slutet av 1800 – talet, men då var de mer ämnade för transporter. Idag är kryssningar en stor nöjesattraktion för många. Det har snarare blivit mer av en nöjesattraktion än en transport, som man annars kan tro. Det första kryssningsfartyget som sjösattes år 1910 hette ”RMS Olympic”, och år 1911 tog det sin första tur ut på havet. Det var en succé och hade flera soldater ombord. Fartyget överlevde fyra ubåtsattacker och sänkte en tysk ubåt. Även om fartyget var ämnat mer som ett soldatfartyg under första världskriget, så fanns det både restauranger, pooler, turkiskt bad, rökrum och hissar, precis som färjorna har i dagsläget. RMS Olympic var 269,8 meter långt och 28 meter brett och kunde komma upp i hela 24 knop. Fartyget togs ur tjänst år 1935 och skrotades sedan år 1937. En stor del av skeppets inredning kan man se på ”White Swan Hotel”, som ligger i staden Alnwick i England.

Titanic

Det andra kryssningsfartyget som är känt världen över och även är systerfartyg till RMS Olympic hette Titanic. Titanic är känt för det kryssningsfartyget som sjönk, varpå människor miste sitt liv. Det var en tragedi som det skrivits om i många tidningar och har dessutom en alldeles egen film, ”Titanic”. Fartyget tog sin första tur 10 april 1912 och efter två stopp så fortsatte hon ut mot Atlanten, där hon sedan kolliderade mot ett isberg och slutligen sjönk. Det ledde till att många människor miste sitt liv, då det inte fanns tillräckligt många livbåtar till alla och hjälp var utom räckhåll. Titanic hade cirka 2200 människor ombord, där cirka 1500 personer omkom. Det blev en tragedi som spred sig som en löpeld världen över och än idag talar man om skeppet Titanic. Titanic var mycket vackert och hade en längd på 269,1 meter och en bredd på 28,2 meter. Det var utrustat med restauranger och barer och liknade de färjor som finns idag.

Estonia

Ett annat kryssningsfartyg som gick ett annat öde till mötes var Estonia. Även denna tragedi skrevs det om i tidningar och var på nyhetstapeten under en lång tid. Estonia skulle kryssa från Tallinn till Stockholm, men förliste på öppet hav och sjönk. Enligt en rapport var det 989 människor ombord och 852 omkom. Det vill säga att det endast var 137 människor som överlevde. Estonia, liksom Titanic har blivit kända världen över och kommer troligtvis fortsätta vara det en lång tid framöver.

Kryssningar idag

Kryssningar idag

Som ovan nämnts så är det väldigt vanligt att åka på nöjeskryssningar idag. De flesta färjor är utrustade med allt möjligt, så som lyxsviter, pooler, restauranger, casinon, shoppinggator, spa och mycket mer. Det finns till och med ett kryssningsfartyg med ett berg – och dalbana på. I Sverige finns det flertalet färjor som åker både till Finland och Åland, men även till Estland, Lettland och Litauen om man vill åka på en längre kryssning. Det finns också andra kryssningar där man kan åka till exempelvis Karibien. De kryssningsturerna är ämnade för att vara just nöjeskryssningar och är avsedda till speciellt det.

Relaterade inlägg