Cypern

Cypern

Resa har alltid varit en stor passion för mig och jag hade tur som barn, att mina föräldrar gillade att resa till varmare breddgrader, närmare bestämt medelhavet, där vi besökte Cypern vid ett flertal tillfällen innan jag ens fyllt 10. Det blev även ett par resor till Mallorca men Cypern förblev favoritmålet för familjen, mycket tack vare att min far var stationerad som FN-soldat där under slutet på 60- och början på 70-talet. Dessvärre fick dom lämna pick och pack och fly undan kulorna, när turkarna beslöt sig för att gå in i staden Famagusta under 70-talet. Under sin tid på Cypern lärde min far känna en hel del individer ur lokalbefolkningen och det var en del av dessa som vi först och främst besökte när vi åkte ner. Detta innebar att vi inte nödvändigtvis stannade på de typiska turiststråken eller orterna som Ayia Napa utan istället vistades vi i Paphos, Limassol och Larnaca på den grekiska halvan av ön. När vi var här så hade inte Fig Tree Bay hunnit växa så stort som det är idag och blivit de populära resmål som det är för barnfamiljer.

Utmärkt ö för familjer

Ja, Cypern är känt för utelivet och festandet men detta är primärt lokaliserat i Ayia Napa vilket innebär att om man undviker att bo där, då eliminerar man också den största chansen att råka ut för dessa partyturister då majoriteten av dessa flockas just dit. Trots detta så är orten ett populärt turistmål hos de större resebolagen men ska ni ut och resa som barnfamilj, då rekommenderar jag istället att ni beger er till Fig Tree Bay, ett betydligt barnvänligare område men samtidigt inte allt för långt från Ayia Napa om man nu vill bege sig in dit.

Utmärkt ö för familjer
Utmärkt ö för familjer

Fördelen med att åka till Cypern, i mina ögon, är så klart vädret då det under sommarmånaderna bjuds på strålande sol, mer eller mindre oavbrutet och med detta ett riktigt varmt och skönt klimat. Lägg sedan till en otroligt god mat och väldigt vänlig lokalbefolkning och vi har här ett paradis för den som är ute efter just sol och bad.

Att resa hit tar omkring fyra och en halv timme med flyg från Arlanda till Larnaca flygplats. Därifrån väntar sedan buss vidare till orten ni ska bo på. Resan till Ayia Napa är strax under fem mil lång och tar lite över en timme, beroendes på trafiken. Till Limassol är det strax under sju mil. Åker ni till Cypern, då rekommenderar jag också varmt att ni reser runt lite så att ni får ta del av allt vad denna ö har att erbjuda. Åk upp i Troodos bergen, ät en god lunch eller middag på någon av de lokala restaurangerna där uppe innan ni återvänder hem igen. Detta är en perfekt utflykt för hela familjen och något som alla kan roa sig av. Fördelen är att resvägen inte är allt för lång så barnen kommer inte att bli allt för uttråkade innan ni är framme.

Relaterade inlägg